دانشکده تغذیه و علوم غذایی
آشنایی با ادعاهای تغذیه ای موجود بر برچسب فرآورده های غذایی-قسمت دوم
تاکنون ادعاهای تغذیه ای متعددی بر روی برچسب بسته بندی محصولات غذایی دیده ایم؛ نمک کاهش یافته، کم کالری، پرفیبر، کم کلسترول و ... . با این وجود تعداد اندکی از ما، با مفهوم علمی این ادعاهای تغذیه ای آشنا هستیم.
بر اساس دستورالعمل «حداقل ضوابط برچسب گذاری مواد غذایی و مکمل های رژیمی- غذایی و ورزشی» ارائه شده توسط معاونت غذا - وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هر یک از ادعاهای تغذیه ای معنای علمی مشخصی دارند. در این قسمت با ادعاهای تغذیه ای در زمینه نمک، چربی و کلسترول آشنا خواهیم شد.
ادعاهای مربوط به نمک:
- بدون سدیم یا بدون نمک: در صورت وجود کمتر از 5 میلی گرم سدیم در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای بدون سدیم یا بدون نمک بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- بدون نمک اضافی: در صورتی که در فرایند تهیه محصول نمک به آن اضافه نشده باشد، ذکر ادعای بدون نمک اضافی بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است. لزوما به معنای حاوی نمک نبودن محصول نیست.
- خیلی کم سدیم یا خیلی کم نمک: در صورت وجود حداکثر 35 میلی گرم سدیم در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای خیلی کم سدیم یا خیلی کم نمک بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- کم سدیم یا کم نمک: در صورت وجود حداکثر 140 میلی گرم سدیم در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای کم سدیم یا کم نمک بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- نمک کاهش یافته: در صورت کاهش سدیم در هر سهم فرآورده حداقل به میزان %25 نسبت به محصول معمولی، ذکر ادعای نمک کاهش یافته بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
ادعاهای مربوط به چربی:
- بدون چربی: در صورت وجود کمتر از 5/0گرم چربی در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای بدون چربی بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- بدون چربی اشباع: در صورت وجود کمتر از 5/0گرم چربی اشباع در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای بدون چربی اشباع بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- کم چربی: در صورت وجود حداکثر 3 گرم چربی در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای کم چربی بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- حاوی چربی اشباع کم: در صورت وجود حداکثر 1 گرم چربی اشباع در هر سهم از فرآورده غذایی، ذکر ادعای حاوی چربی اشباع کم بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
- چربی کاهش یافته: در صورت کاهش چربی در هر سهم فرآورده (حداقل به میزان %25 نسبت به محصول معمولی)، ذکر ادعای چربی کاهش یافته بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است.
ادعاهای مربوط به کلسترول:
- کم کلسترول: در صورت وجود حداکثر 20 میلی گرم کلسترول و حاوی حداکثر 2 گرم چربی اشباع در هر سهم از فراروده غذایی، ذکر ادعای کم کلسترول بر روی برچسب بسته بندی محصول غذایی بلامانع است./ف.نوروزی فرد
«سیده مریم عبداله زاده»، دکتری تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
پایان خبر